תשליכוהו

תזונה, ביצים ועוף

צמצום בצריכת העוף והביצים יכול להציל אפרוחים ממוות, אבל יש לו גם יתרונות בריאותיים.

ביצה אחת מכילה כמות כולסטרול דומה לכמות הכולסטרול המרבית, שלא מומלץ לצרוך מעבר לה. ביצים גולמיות הן לא המקור היחיד של כולסטרול בתזונה שלנו: אנשים שאינם טבעונים צורכים כולסטרול גם בחלב ומוצריו, בבשר, בדגים ובמאכלים שמכילים ביצים כאחד המרכיבים שלהם. לכן, קשה מאוד לעמוד בהמלצות בנוגע לצריכה המרבית של כולסטרול מבלי להפחית את צריכת הביצים.

בשר עוף משווק כ"בשר רזה", אולם המציאות שונה. לאורך עשרות השנים האחרונות, במקביל לברירה המלאכותית של התרנגולים לגוף גדול ולגדילה מהירה, גדלו גם אחוזי השומן בבשרם – עד למעלה מ-22% לפי אחד המחקרים. מעבר לכך שהדבר עשוי לגרום להשמנה, שומן מהחי קשור לשורה ארוכה של בעיות בריאות קשות.

סכנה בריאותית נוספת בצריכת עוף וביצים היא הסכנה של הרעלת מזון – בראש ובראשונה הסכנה להדבקה בחידק הסלמונלה. עוף וביצים ומוצריהן הם מהגורמים העיקריים להרעלות מזון. בבדיקות שערך משרד החקלאות בשנת 2010 נמצאו חידקי סלמונלה ב-31.2% מדגימות בשר העוף. בסקר להימצאות שלושה סוגים של חידק הסלמונלה, שנערך במשקים להחזקת תרנגולות מטילות בישראל בשנים 2003-2004, נמצא ש-42.3% מהמשקים שנבדקו היו נגועים. הסכנה להרעלת סלמונלה גבוהה במיוחד, משום שלעתים קרובות הביצים נצברות בלול במשך ימים ללא קירור עד שהן נאספות בידי המשווק. גם בשווקים מחזיקים את הביצים לעתים קרובות ללא קירור, בניגוד להמלצות משרד הבריאות, באופן שמאפשר התרבות של חידקים. במקרים קלים, הרעלת סלמונלה עשויה להתבטא בשלשול קל, כך שמקרי הרעלה רבים כלל אינם מתועדים ע"י רשויות הבריאות. במקרים חמורים, הרעלת סלמונלה עשויה להביא אף למוות.

זיהום נוסף, המצוי ברוב המוחלט של מוצרי העוף, הוא זיהום בחידקים צואתיים, שמגיעים מצואת העופות וממערכת העיכול שלהם. בשנת 2010 נמצאו חידקים צואתיים ב-85% מדגימות בשר העוף שבדק משרד החקלאות. ובמלים אחרות: באכילת בשר עוף אנו אוכלים בד"כ גם שאריות צואה. אם לא די בכך, הרי שבבשר עוף מצויים חומרים מסרטנים ולעתים גם מתכות ושאריות כימיות מסוכנות אחרות.

בביצים יש מספר מרכיבים תזונתיים חשובים, אבל את כולם ניתן להשיג בקלות ממקורות צמחיים. בטה קרוטן (ההופך בגוף לוויטמין A) מצוי בפירות צהובים-כתומים וירקות עליים ירוקים כהים כגון גזר, בטטה, אפרסק, משמש, תפוז, פטרוזיליה ותרד. ויטמין E מצוי בשמן צמחי, באגוזים ובשקדים. כולין מצוי בסויה, כרוב, כרובית, חסה, בוטנים וקוואקר. לוטאין מצוי, ובכמות נדיבה יותר מאשר בביצה, בתפוז, אפונה, תירס, ברוקולי ותרד.

ומה לגבי החלבון שבעוף ובביצים? חלבון איכותי אינו חסר בתזונה המערבית, והגוף יכול לקבל אותו משפע הדגנים והקטניות שבמזון שלנו, שעשירים גם בערכים תזונתיים אחרים, שחלקם כלל לא קיימים בבשר וביצים.

לחצו כאן לעוד מידע על תזונה וביצים

לחצו כאן למידע על תזונה ובשר עוף